Tale ved fejringen af Lex’ 5-års fødselsdag den 23.05.2025 af bestyrelsesleder hos Foreningen Lex.dk, Niels Elers Koch

23. maj 2025

Kære alle

TAK, fordi I er kommet for at fejre, at det på søndag er 5 år siden, at Lex gik i luften.

Det er langtfra en selvfølge, at et land eller et lille sprogområde har et frit, troværdigt og opdateret nationalleksikon. Og det er endnu mindre en selvfølge, at et sådant nationalleksikon ikke blot er blevet til virkelighed; men har vist sig at kunne leve, vokse og udvikle sig, så Lex i dag har næsten 250.000 artikler, bliver brugt mere end 20 millioner gange om året. Og i løbet af 3 måneder har 30 % af Danmarks befolkning læst artikler på Lex.

Dét er resultatet af en ekstraordinær fælles indsats og opbakning.

Derfor vil jeg begynde med at sige TAK.

TAK til Folketinget og regeringen, som har gjort det muligt at sikre driften og vedligeholdelsen af Lex. Den brede politiske opbakning, som Lex har mødt hele vejen, er en helt afgørende forudsætning for, at Lex kan være et fælles, offentligt gode: Frit tilgængeligt for alle, og uafhængigt af kommercielle eller politiske interesser.

TAK til fondene, der sikrer, at vi har mulighed for at videreudvikle Lex. Det har til dato drejet sig om følgende fonde: Augustinus Fonden, Louis-Hansens Fond, Novo Nordisk Fonden, Lundbeckfonden, TrygFonden og Leo Fondet.
I har muliggjort, at Lex ikke blot kan vedligeholdes, men løbende udvikles. Takket være jeres støtte kan vi eksperimentere, forbedre brugeroplevelsen, udvide emnerne, øge kendskabet til Lex og tage skridt mod nye formidlingsformer.

TAK til jer, der tog de første skridt, og som støttede projektet helt fra start, og som turde tænke stort og langsigtet, da alt ellers pegede mod, at leksikalsk viden i Danmark var på vej til at forsvinde enten bag betalingsmure eller ud i glemslen, fordi Gyldendal i august 2017 var nødt til at ophøre med at drive Den Store Danske. 

Det drejer sig om Joachim Malling, daværende direktør for Gads Fond, og Morten Hesseldahl, daværende direktør for Gyldendal. De to fik bred politisk opbakning fra tre centrale politikere: Alex Ahrendtsen, Bertel Haarder og Mogens Jensen, der den 25. oktober 2018 havde en kronik i Berlingske med overskriften: ”Digital vidensportal skal sikre dansk kulturarv”. Og det lykkedes politisk under Mette Borch som kulturminister at tilvejebringe en bevilling på 23 mio. kr. på Finansloven 2019 for en fireårig periode.

Det var grundlaget for, at Foreningen lex.dk blev stiftet den 25. april 2019 af Gyldendal, Gads Fond, Danske Universiteter og Det Danske Sprog- og Litteraturselskab. Gyldendal forærede Den Store Danske til Foreningen lex.dk, og Gads Fond forærede Trap Danmark til Foreningen lex.dk mod, at staten finansierede den daglige drift og vedligeholdelse.

I 2017 udkom der en rapport fra Europa-Parlamentets forskningsenhed, der vurderede de forskellige encyklopædier i Europa og konkluderede, at Store Norske Leksikon var det mest veldrevne. Den rapport fik vores nuværende sekretariatschef Ole Mølgaard fat på, og vores nuværende ansvarshavende chefredaktør Erik Henz Kjeldsen, der på det tidspunkt var udviklingschef for Trap Danmark, fulgte op med at få etableret et godt samarbejde med SNL om vores digitale platform og videreudviklingen af denne. Det har været afgørende for vores digitale succes, og at vi kunne gå i luften med Lex den 25.5.2020 – altså på søndag for 5 år siden.

Alt dette var forudsætningen for, at vi kom i gang. Stor TAK for det, og jeg fortsætter nu med min TAK:

TAK til de indtil nu mere end 900 forskere og andre fagfolk, som er rygraden i Lex. I skriver, opdaterer og kvalitetssikrer artiklerne. Uden jer, ville vi ikke kunne garantere den faglige tyngde og troværdighed, der gør Lex til noget særligt.

TAK til redaktionen, som hver eneste dag holder sammen på det hele. Hver redaktør bærer et stort ansvar – for tusindvis af artikler, for kontakten til forskermiljøerne, for redaktionel kvalitet, og for den faglige integritet. Jeres arbejde – ofte bag kulisserne – er helt afgørende for, at Lex kan være den levende og troværdige vidensplatform, som vi fejrer i dag. 

Og der er mange andre vigtige store og små opgaver på en redaktion, som I løser i et godt kollegialt fællesskab med gensidig respekt for hinanden. TAK for det.

TAK også til vores Videnskabelige Råd, vores Advisory Board og vores øvrige samarbejdspartnere, som gennem årene har rådgivet og udfordret os, givet kritiske kommentarer og været med til at skærpe vores strategi og daglige arbejde. 

Et leksikon kan aldrig stå stille. Det kræver konstant opdatering og nytænkning – og det kræver modet til at lade sig udfordre.

Lex er blevet til i samarbejdets ånd. Det er et projekt, som bygger på tillid – mellem folkestyre og faglighed, mellem stat og civilsamfund, mellem gamle institutioner og nye digitale formater samt mellem forskere og redaktører.

Når vi i dag fejrer fem år med Lex, fejrer vi således ikke blot en digital platform. 

Vi fejrer en idé og et håb om, at viden er noget, vi skaber, forvalter og deler i et godt fællesskab.

Så på vegne af bestyrelsen for Foreningen lex.dk: 

TAK for tilliden. TAK for samarbejdet. Og TILLYKKE til alle os – og til Danmark og alle, der kan læse dansk, med Lex.

Da Lex er for hele kongeriget Danmark, foreslår jeg, at vi råber et royal 9-foldigt leve for Lex. Lex længe leve.