Pressemeddelelse: De danske kirker bliver tilgængelige for alle på lex.dk

Den kulturarv, de danske kirker rummer, udgør en enestående kilde til såvel Danmarkshistorien som til kristendommens mere end 1.000-årige historie i Danmark. Hvis man interesserer sig for den kulturhistorie, kirkerne kan fortælle, er de et skatkammer af fortællinger. Nationalmuseet og lex.dk gør nu beskrivelserne af de danske kirker frit tilgængelige for alle på Danmarks nationalleksikon, lex.dk.

Siden deres opførelse har de danske kirker været en af samfundets hjørnesten, og deres arkitektur, interiør og inventar udtrykker skiftende epokers kunst- og kultursyn. Som sognets mødested har de været rammen om lokale brydninger af såvel normer og moral som tradition og fornyelse. Kirkens samfundsbærende rolle i at forme menighedens og samfundets verdensbillede kan derfor ikke overvurderes.

Kirkerne er således ikke alene monumenter over kristendommen og dens historie i Danmark. De er endnu, som da de blev opført, for de flestes vedkommende for ca. 800-900 år siden, mange lokalsamfunds naturlige fikspunkt. De fleste danskere har da også et personligt forhold til en specifik kirke.

I opslagsværket Danmarks Kirker, som Nationalmuseet har udgivet siden 1933, foreligger der enestående systematiske beskrivelser af de enkelte kirker, heriblandt beskrivelser af deres beliggenhed, kirkegårde, bygningshistorie, kalkmalerier, inventar og gravminder. Til dato er der udgivet beskrivelser for mere end 1.600 kirker. Værket er digitaliseret, men har desværre ikke den synlighed i offentligheden, som det fortjener.

”Derfor er vi rigtig glade for, at vi nu i samarbejde med Danmarks nationalleksikon, lex.dk kan sammenstille, opdatere og give fri adgang til kvalitetssikret viden om hver eneste af de 2.350 danske kirker på lex.dk, der bl.a. også rummer Trap Danmark og Den Store Danske”, udtaler Michael Andersen, forskningschef på Nationalmuseet og ansvarshavende redaktør for Danmarks Kirker.

“De danske kirker bliver det 14. værk på lex.dk. For kort tid siden tilføjede redaktionen Kvindebiografisk Leksikon, og nu tilføjes yderligere 2.350 nye artikler.” siger Niels Elers Koch, chefredaktør for lex.dk.
Lex.dk er med flere end 230.000 artikler og 2 mio. månedlige besøg Danmarks største site for forskningsformidling. Især unge er flittige brugere af sitet.

Lex.dk’s grundfinansiering er tilvejebragt via finansloven, mens tilføjelsen af nye stofområder sker via projektstøtte fra private fonde. I dette tilfælde er det Augustinus Fonden, der også har finansieret en stor del af arbejdet med Danmarks Kirker.

”Vi er meget taknemmelige for den støtte, vi får, og vi er glade for, at fondene kan se betydningen af at tilføje nyt indhold til lex.dk. Desværre er lex.dk’s drift kun sikret en delvis og midlertidig finansiering på finansloven frem til 2025. Håbet er, at der i løbet af det kommende år kan findes en mere varig løsning,” fremhæver Niels Elers Koch, chefredaktør for lex.dk.

Yderligere informationer

Michael Andersen, forsknings- og samlingschef på Nationalmuseet og ansvarshavende redaktør for Danmarks Kirker. Tlf.: 4120 6110. E-mail: michael.andersen@natmus.dk.

Niels Elers Koch, professor, dr.agro., dr. h.c., chefredaktør for lex.dk. Tlf.: 2123 0742. E-mail: nek@lex.dk.