DRs programarkiv på lex.dk

DR og Danmarks nationalleksikon lex.dk fik i Medieaftalen 2022-2025 til opgave at undersøge, hvordan dele af DR’s programarkiv kan indgå i artiklerne på lex.dk. DR’s store programarkiv rummer TV og radio fra mere end et århundrede, men kun en meget lille del af det er offentligt tilgængeligt.

Folketingets partier er i medieaftalen optaget af, at DR’s arkiver skal ud til danskerne. På lex.dk kan vi sætte DR’s lyd- og tv-arkiv i en indholdsmæssig sammenhæng og styrke formidlingen i de mere end 225.000 artikler på lex.dk, som i dag består af tekst, billeder og kort.

Vi har arbejdet på, hvordan det kan gøres, og kan nu præsentere de første eksempler, hvor især det historiske indhold fra DR’s arkiver indgår i vores artikler.

I april præsenterede vi resultatet af vores arbejde for Folketingets Kulturudvalg, og du kan se artiklerne her:

 1. Yahya Hassan
  Den 18-årige Yahya Hassan var den 7. oktober 2013 gæst i Deadline på DR2, hvor han blev interviewet af studievært Martin Krasnik. I de følgende uger blev digtsamlingen YAHYA HASSAN solgt i rekordoplag. Interviewet med den unge, vrede digter står tilbage som en vigtig del af fortællingen om hans korte liv.
   
 2. Berlinmuren
  Den 12. september 1961 sendte Danmarks Radio en timelang reportage fra det delte Berlin, hvor muren mellem øst og vest var blevet opført tidligere på året. Den alvorstunge speakerstemme og de langsomme billedskift er med til at tegne et tidsbillede.

 3. Murens fald
  Den 12. november 1989 sendte TV-Avisens udsendte medarbejdere fra Berlin, hvor folk strømmede gennem muren til Vestberlin efter DDR’s åbning af overgangsstederne. Jens Nauntoftes reportage to dage efter Berlinmurens fald viser optimismen og glæden over den nye tid.

 4. Asger Jorn
  I tiåret for Asger Jorns død bragte Danmarks Radio den 6. januar 1983 en udsendelse, der præsenterede Jorn som den mest berømte danske kunstner i nutiden. I et gammelt klip fortæller Jorn om sin donation til det kommende Silkeborg Kunstmuseum. Han giver sit livsværk væk for at beskytte det mod sig selv.
   
 5. COVID-19
  Den 11. marts 2020 blev der indkaldt til pressemøde i Statsministeriet kl. 20.30. I det live-transmitterede pressemøde meddelte statsminister Mette Frederiksen regeringens beslutning om omfattende nedlukninger for at bremse epidemien. Det er et historisk dokument om dagen, da Danmark blev lukket ned.

 6. Sirius Patruljen
  I 1965 lavede Danmarks Radio den første store tv-udsendelse om Sirius. Et tv-hold med fotograf Henning Knudsen og lydmand Frode Jensen havde fulgt slædepatruljen i Nordøstgrønland og skabte en tidlig billedberetning om patruljen, dens slædeførere og dens hunde.

  Det andet klip er fra serien ‘Sirius’ i fire afsnit, som blev vist i januar 2023 på DR1, hvor fotograf Lasse Rahbek havde fulgt slædepatruljen. Her fra starten af andet afsnit ‘I ukendt land’. Slæder og hunde er som 58 år tidligere, men billedkvalitet og fortællestil er helt anderledes.

 7. Ungdomshuset
  I månederne op til rydningen af Ungdomshuset på Jagtvej 69 i København den 1. marts 2007 var der omfattende og voldelige demonstrationer mod beslutningen om husets lukning. Den 16. december 2006 kom det til alvorlige sammenstød mellem politi og maskerede demonstranter. Indslaget er et billede af en tid med gadekampe i dele af København.

 8. Jens Otto Krag
  I tv-programmet Ekko på Danmarks Radio forklarede statsminister Jens Otto Krag den 14. januar 1964, hvilken regering Socialdemokratiet ville støtte efter valget senere samme år. Klippet illustrerer, hvordan en statsminister talte til nationen for 60 år siden. 

  Det andet klip er fra det historiske pressemøde den 3. oktober 1973, hvor Jens Otto Krag meddelte, at han samme dag stoppede som statsminister. En glad Krag sætter sin beslutning i perspektiv og turnerer pressekorpsets spørgsmål.

 9. Minksagen
  Regeringen meddelte på et virtuelt pressemøde den 4. november 2020, at alle mink skulle aflives. Klippet fra TV-Avisen samme aften viser stemningen, da minkaflivningen blev offentliggjort. Minksmitten blev taget så alvorligt, at selv minkavlerne erkendte problemet.