Konferencen finder sted den 23. april kl. 15.00-17.30 i Dronningesalen på Det Kgl. Bibliotek i København.
[ OPDATERING ] Alle pladser i salen er booket, så du kan ikke længere tilmelde dig fysisk deltagelse. Du kan stadig tilmelde dig og se med online.
Alle tilmeldte vil efterfølgende få tilsendt link til en optaget version af konferencen og en gratis hvidbog med konferencens vigtigste pointer.
Baggrund for konferencen
Netop nu står vi midt i en revolution inden for informationssøgning drevet af kunstig intelligens. I fremtiden vil avancerede samtalerobotter og algoritmer ikke blot levere resultater baseret på søgeord, men også skræddersy svar og anbefalinger ud fra vores præferencer, historik og adfærd.
På konferencen vil du få indblik i hvordan søgemaskinerne og kunstig intelligens fungerer. Hvad kan du selv gøre for at finde troværdig viden. Og hvor er der behov for, at samfundet sætter rammer og sikrer, at fremtidens teknologier understøtter fri adgang til information.
Mød blandt andre

Troværdig viden i en digital tidsalder
Caroline Stage Olsen, Minister for digitalisering

Velkomst
Niels Elers Koch, bestyrelsesleder Foreningen lex.dk

From Search Engines to Answer Machines: How AI is Reshaping Knowledge Access
Shelly Palmer, Professor of Advanced Media at Syracuse University, tech and media consultant, author and a regular commentator on CNN.
Join Shelly Palmer as he explores how generative AI is transforming the way we access and interact with information. The era of “10 blue links” is over, replaced by AI-powered agents and answer engines that will reshape the economy of the web. Palmer unpacks what these changes mean for everyday users navigating the evolving digital landscape.

Udfordrer de digitale platforme vores demokrati?
David Nicolas Hopmann, professor i politisk kommunikation på Syddansk Universitet – Medlem af forskningsledelsen bag Magtudredningen 2.0
Millioner af os er på Facebook dagligt, vi streamer videoer på YouTube, men holder ikke længere et dagblad, og mange borgere fortæller, at de decideret undgår nyheder. Oplægget belyser, hvordan dette udfordrer vores fælles offentlige samtale.

Sociale medier og informationsforvrængninger
Anja Bechmann, Professor & leder af DATALAB – Center for Digital Social Research, Aarhus Universitet
Pandemien, krige og politikeres kampagner har accelereret spredningen af falsk information. Indsatsen for at afbøde et uigennemsigtigt informationslandskab udfordres af generativ AI, og af få, ikke-europæiske platformes definerende, AI-algoritmisk magt i forhold til, hvilken information der spredes i samfundet.
Anja Bechmanns oplæg vil præsentere forskning fra DATALAB ved Aarhus Universitet og fokusere på studier af følelsesmæssige udtryk i misinformation og eksponeringsmønstre for falsk indhold på sociale medier.

Hvem ejer internettet?
Signe Sophus Lai, adjunkt, Ph.d., ved Institut for Kommunikation på Københavns Universitet.
Internettet er en kampplads, hvor private og nationale interesser overlapper og kappes om kontrol over den digital infrastruktur. Og den infrastruktur er langt mere fysisk og håndgribelig end begreber som ’skyen’ ellers giver indtryk af. Den er også noget, vi tager for givet – lige indtil den bryder sammen eller bliver udsat for sabotage og vi ikke længere har adgang til viden online.

Hvem lader vi styre vores informationsstrømme? Vejen mod alternative digitale infrastrukturer
Mikkel Flyverbom, Professor of Communication and Digital Transformations at Copenhagen Business School og formand for regeringens ekspertgruppe om tech-giganter
Forstå, hvilke drivkræfter og logikker der styrer informationsstrømmene i en digital, datadrevet og algoritmisk tidsalder. Mikkel Flyverbom vil give et overblik over de kommercielle og teknologiske kræfter, der har skabt de digitale infrastrukturer, vi lever med lige nu, og pege på, hvordan anbefalinger organiserer informationsstrømme. Dette baner vej for refleksioner om de sårbarheder, som vores afhængighed af en håndfuld tech-virksomheder skaber, og åbner op for overvejelser om, hvordan en alternativ digital fremtid kan se ud.

Fremtidens leksikon: Danmarks nye vidensbot
Erik Henz Kjeldsen, ansvarshavende chefredaktør Lex – Danmarks Nationalleksikon
To et halvt år efter lanceringen af ChatGPT er det tydeligt, at der er behov for at sikre, at vi alle kan tilgå viden via en dansk chatbot, hvor vi faktisk kan stole på de svar, vi får, og kan fordybe os i indholdet. I samarbejde med Center for Humanities Computing på Aarhus Universitet igangsætter Lex udviklingen af en virtuel assistent, der skal give brugerne mulighed for at interagere med Lex’ indhold.

Mellem Fakta og Fiktion i AI
Kristoffer Neilbo (AU), PhD, Professor, School of Culture and Society – Center for Humanities Computing
AI-systemer svarer ofte forkert og giver såkaldte hallucinationer. Nye teknologier kan imidlertid hjælpe til at gøre AI mere faktuelt rigtig, men i mange sammenhænge er det ikke enkelt at afgøre, hvad der er “sandt.” Ofte fordres en dyb og nuanceret forståelse af brugskonteksten. I et nyt forsknings- og udviklingssamarbejde mellem Lex og Aarhus Universitet, etablerer vi repræesentative brugerpaneler, som har til formål at afdække Lex’ brugskontekster og at tilpasse den nye danske vidensbot til disse. Herigennem vil vi kunne styrke anvendeligheden og tilliden til AI-systemer.

AI-etik: Alternativer til Big Tech
Pernille Tranberg Director of DataEthics.eu og forfatter.
Regulering af tech-giganterne er vigtig, men langt fra nok. Virksomheder og individer har et medansvar for, at vi har ansvarlig AI og adgang til troværdig viden. De kan stemme med fødderne. Igennem et årti har mange europæiske tech-tjenester lidt en krank skæbne, hvis de konkurrerede med big tech fra USA. Nogle har overlevet. Hør om dem, hvordan og hvorfor vi skal bruge dem.

Det åbne samfund og dets digitale fjender: information og viden
Thore Husfeldt, professor i teoretisk datalogi, IT-Universitetet i København
Hvordan opstår viden og fejl, og hvordan forholder naturvidenskaberne, filosofi og moderne informationsteknologi til begreber som information, sandhed, forklaring, mønstergenkendelse og fejlkorrigering?

Lisbeth Bech-Nielsen (SF), MF og formand for Udvalget for Digitalisering og It

Kim Valentin (V), MF og kulturordfører

Birgitte Vind (S), MF og It- og Digitaliseringsordfører
Konferencen bliver afholdt af Lex – Danmarks Nationalleksikon, i samarbejde med Danske Universiteter, Danske Professionshøjskoler, Danske Gymnasier, Danmarks Biblioteksforening, Danske Medier og Det Kgl. Bibliotek.